When your inspiration is hurting

Zavalila sam se u hotelsku fotelju koju sam već zavoljela poput svoje kućne, uzela mobitel u ruke i odlučila preletjeti Facebookom iz stare navike.

Pored mene na stoliću stajao je novčanik na koji se  prilijepio letak koji mi se danas, dok smo gacali snijegom prekrivenim Central parkom, doslovno zalijepio za cipelu i potpuno me razoružao veseljem. Rekla sam sama sebi:

–  Kad se sve počne slagati u životu, onda se sve one stare i maštane želje nađu na jednom mjestu i pronađu savršeni raspored svog ostvarivanja.

Pohlepno sam zgrabila letak i onako ga mokrog od snijega strpala u svoju torbicu. Uzbuđeno sam Lotaru doviknula da Mr. M za tri tjedna ima koncert u Radio City Music Hallu! U nekom trenutku sam prestala biti skromna i tog planetarno slavnog pjevača prihvatila kao svog prijatelja, jednog od onih koje nikad niste upoznali, a pružio vam je više utjehe, nade i vjere od mnogih koje dobro poznajete. Čak sam imala i teoriju o starim dušama koje se prepoznaju na onim nevidljivim razinama, a veže ih duboko poštenje prema životu koji nam je darovan i našoj zahvalnosti koju vraćamo kroz način na koji živimo. To je za mene bio moj Mr. M. I dalje gledam u taj letak i maštam o trenutku u kojem će zapjevati sve one pjesme koje su mjesecima odzvanjale u mojim ušima dok sam pješačila do svog posla, davale mi nadu, poticale me na maštu, davale vjeru da će se ostvariti sve ono što želim, i bile zaslužne za osmijeh s kojim sam svaki dan ulazila u  ured.  Sjećam se svih onih večeri dok sam sa slušalicama na ušima gledala njegove koncerte na youtubeu kad bi Ian zaspao koji su me odvlačili daleko od tuge i zabrinutosti zbog svojih bolesnih roditelja i svakodnevnog stresa koji me lomio iz dana u dan. To je bio moj Mr. M. Moj nevidljivi prijatelj. Njegov iskren i djetinji odnos prema životu bio je moja inspiracija i predmet divljenja. Uvijek sam bila počašćena što je on moj prijatelj, iako je taj prijateljski pakt zapravo bio sklopljen isključivo s moje strane. I sada je tu. U trenutku kada postajem poput njega. Kada se moj pogled poput djetetova radoznalo otvara prema svijetu, kada dobivam priliku biti potpuno svoja i zahvaliti životu na način da svijetu dajem najbolje od sebe. Bože, kada bih ga makar mogla upoznati i sve mu ovo ispričati. Wish upon a star!

– “Lotaaaar!!! Idemo liiiii???” – povičem u radosnom uskliku dok mi se pogled prikuje za vijest iz Telegrapha:

„Famous singer cancels his upcoming concert in New York. Deavastated by his child’s s cancer diagnosis, he puts his career on hold.“

Muk u kojem umu. Samo tišina i nenadani udarac tuge. Možda neshvatljiv, ali živ i stvaran.

Skupila sam se u fotelji nemoćna da objasnim ovaj razlog svoje trenutne iskrene žalosti i suosjećanja. Kako shvatiti da je nešto što ti je toliko puta dalo snage odjednom slomljeno? Poput razbijenog stakla zamutilo mi je pogled. Pogled prema naprijed.

Tiho sam se ustala sa svoje fotelje i sasvim tiho pustila da svira „Hold on“, jednu od pjesama koja mi je toliko puta pomogla da napravim baš to – da izdržim. Tiho sam šapnula: „Hold on M, everything’s going to be allright…“ i poslala mu vjeru i ljubav.

Naučila sam i to. Naučila sam da ponekad i nada pati. Odlučila sam odlučiti da je to dio i njezina puta kroz ovaj život. Kada tvoja nada pati, moraš biti jak za oboje. I debelo joj se odužiti. Vjerovati da ćeš joj pomoći kao što je ona pomogla tebi.

Hold on to me tight…

tumblr_mujxhfo0n11rlzcq5o1_500

Posted by

Moje ime je Jana Krišković Baždarić. Imam 35 godina i autorica sam bloga 33 etc. Blog se razvio iz dnevnika dviju mladih žena. Bele i mene. Jedna je stvarna, a druga nije. Nemojte me pitati koja je koja – jer to ne znam ni ja. Na ovom mjestu možete pronaći savjete kako ići naprijed u životu, kako krenuti prema svojim snovima. Sretna Belina priča će vam svakako biti od pomoći na tom putu. Belin i svoj dnevnik volim nazivati chick lit self helpom – ženskom literaturom sa začinom samopomoćnice. Bela juri prema svojim snovima, a što reći o meni? Najjednostavnije – ja sam ona koja uvijek nešto propitkuje. Otkad znam za sebe. Ona koja paralelno čita više knjiga i traga za odgovorima. Mogu vam reći – knjige su ih prepune. Otud se razvio i Bookhelp – moj mali projekt u kojem istražujem kada i na koji način vam neka knjiga može pomoći. Ponekad im se prepustite i vjerujte onima koji su promišljali o sličnim stvarima kao i vi. Uštedjet ćete na vremenu ako su došli do nekih odgovora prije vas. Mislim da se tako pojavila i Bela – kao odgovor na neka moja pitanja. Moj uspjeh je već u tome što se još uvijek pitam tko je izmišljeni lik u cijeloj ovoj priči – ona ili ja. Naposlijetku, nije ni važno – putujemo zajedno, a odgovor na ovo pitanje doći će kad budemo spremne. Putujte s nama. Čitajte. Propitkujte. Tražite odgovore. Živite život. Makar udvoje – sigurna sam da vas je najmanje toliko 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s