One foot in my dream or six feet under?

Upijam svaki detalj zračne luke kako bih pamtila ove sretne trenutke dok nas samo dva sata dijele od uzlijetanja prema mojim snovima. Dugo sam razmišljala o tom uzlijetanju zabavljajući se mislima koja pjesma bi mi super glasno odzvanjala u slušalicama u tim trenucima. Definitivno ću je pojačati kad krenemo!

Dok Ian bezglavo juri pomičnom aerodromskom trakom naprijed – nazad, Lotar i ja sjedimo na obližnjoj klupici i tamanimo hrpu aerodromskih poslastica. Moram priznati da me strašno mame aerodromski izlozi, pogotovo oni iz kojih proviruju super torbe,a pogotovo oni turistički sa hrpom najrazličitijih suvenira. Dođe mi da uđem u jedan od njih i kažem da mi zapakiraju cijeli dućan i pošalju na kućnu adresu, naravno, u slučaju da imaju mogućnost plaćanja na rate. Blesavo, znam, ali oduvijek sam bila opčinjena tim suvenirnim trgovinama u kojima se prodaju najrazličitije bespotrebne gluposti koje za mene odišu nekim veselim šarmom. Pomislim na izraz Lotarova lica kad bih rekla „ da idem samo malo pogledati“ i uvučem se u svoj veliki muffin žmireći na oba oka.

Usred zaglušujuće aerodromske buke i užurbanosti pomislim na one nedavno teške proživljene trenutke. Ne bih to nazvala ni trenucima jer se njihova dužina broji u godinama. Pomislim na razdoblje svog života koje je bilo usred pijavice bolesti mojih roditelja, naizgled bezizlazne situacije, 24satnom okupacijom Ianom i pokušaja da mi Lotar ne bude tako daleko čitavo vrijeme. Razdoblja u kojem sam bila uvjerena da stojim na vjetrometini na kojoj me problemi šibaju sa svih strana, a jedino što postojano stoji je moja krhka hrabrost i neumoran rad na njoj.  Život se mjeri u ciklusima. Nedavno sam u jednoj knjizi pročitala da je život izmjena tužnih razdoblja i ciklusa radosnog življenja. Želim vam dati savjet! Znam da se ponekad nalazite u velikom raskoraku između svog realiteta i mašte. Stvarnost vas neumorno odvlači od vaših želja sve do trenutka kada ćete odlučiti hoćete li joj to dopustiti, ili ne. Na vama je da date odgovor na tu dvojbu, ja ću vam savjetovati samo jedno i razveseliti  – odustanite, u redu je! Volim s vama dijeliti pametne stvari koje pročitam, pa ću tako podijeliti i ovu:

ZAKON ODUSTAJANJA.

Pronašla sam taj zakon u knjizi zanimljive spisateljice Sandre Ann Taylor. Ona tvrdi kako odustajanje od vezanosti za svoje želje ne znači isto što odustajanje od djelovanja. Dapače, ona tvrdi da je ključ uspjeha u djelovanju i istovremenom odustajanju od vezanosti za svoje želje. Tražite prijevod, znam! Odustati od vezanosti za svoje želje znači uživati u samom procesu ostvarenja, znači uživati u sadašnjem trenutku. Ako putujete prema ostvarenju svojih želja na tom putu naići ćete na razne situacije i još raznije okolnosti…. Vjerujte meni, moje su zaista bile turbulentne. Ukoliko naiđete na probleme koji vam u tom trenutku djeluju neriješivi, odustanite od grčevitog držanja za ono što ste naumili i prema čemu stremite. Vaša vjera je bitna. Od nje ne odustajte nikada. Tako ćete izbjeći biti agresivni sami prema sebi i duboko u sebi znati da je ovo jedan ciklus u vašem životu koji vas gradi da budete jača i izdržljivija osoba. Osoba koja će u konačnici ostvariti ono što želi. Ne odustajte od svojih želja, vjerujte u njih, živite ih. Srcem.

dont-give-up.png

Taj dan bio je neizdrživ, iako je teško pričati o „neizdrživom danu“ kada ih se toliko nanizalo da već počinjem brinuti o tome kako jedno ljudsko biće toliko dugo može egzistirati u bolnim i napetim situacijama, a  i dalje stajati na nogama i drugima izgledati kao da je sve u redu. Da, to sam bila ja. Sve je u redu ljuska. Znala sam da će životni ciklus okrenuti vjetar. Znala sam da ću se iz ljuske ponovno pretvoriti u ono što sam danas.  Upravo ovdje, na ovom aerodromu, prejedati se muffinima i čekati let prema New Yorku. I vjerovala sam da će me ta bol promijeniti i naučiti.

Tada sam znala odustati. Ali ne od svojih želja, samo od svog nestpljenja i nepovjerenja.

To je trenutak  kada morate odlučiti hoćete li biti jednim korakom u svojim snovima ili šest stopa ispod samih sebe (jer tako se realno i osjećate).

Jedući svoj drugi muffin, začuli smo poziv za ukrcaj. Ian je oduševljeno s Lotarom krenuo prema izlazu dok sam ja kriomice ušla u onu trgovinu i skinula s police prvu malu torbicu koju sam skrivečki promatrala s one klupice.  Morate znati, neke su stvari jednostavno zakoni sami po sebi i ne treba ih kršiti. Kupnja ove torbice zaštićena je upravo takvim zakonom!

Bon voyage!  New York, nous venons!

Oh, da. Ona pjesma za uzlijetanje!

Posted by

Moje ime je Jana Krišković Baždarić. Imam 35 godina i autorica sam bloga 33 etc. Blog se razvio iz dnevnika dviju mladih žena. Bele i mene. Jedna je stvarna, a druga nije. Nemojte me pitati koja je koja – jer to ne znam ni ja. Na ovom mjestu možete pronaći savjete kako ići naprijed u životu, kako krenuti prema svojim snovima. Sretna Belina priča će vam svakako biti od pomoći na tom putu. Belin i svoj dnevnik volim nazivati chick lit self helpom – ženskom literaturom sa začinom samopomoćnice. Bela juri prema svojim snovima, a što reći o meni? Najjednostavnije – ja sam ona koja uvijek nešto propitkuje. Otkad znam za sebe. Ona koja paralelno čita više knjiga i traga za odgovorima. Mogu vam reći – knjige su ih prepune. Otud se razvio i Bookhelp – moj mali projekt u kojem istražujem kada i na koji način vam neka knjiga može pomoći. Ponekad im se prepustite i vjerujte onima koji su promišljali o sličnim stvarima kao i vi. Uštedjet ćete na vremenu ako su došli do nekih odgovora prije vas. Mislim da se tako pojavila i Bela – kao odgovor na neka moja pitanja. Moj uspjeh je već u tome što se još uvijek pitam tko je izmišljeni lik u cijeloj ovoj priči – ona ili ja. Naposlijetku, nije ni važno – putujemo zajedno, a odgovor na ovo pitanje doći će kad budemo spremne. Putujte s nama. Čitajte. Propitkujte. Tražite odgovore. Živite život. Makar udvoje – sigurna sam da vas je najmanje toliko 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s