Bonjour Paris, ili Feel/Fear Free

Jesam li spomenula svoje prekrasne kofere? Njihovi kotačići upravo proizvode čaroban zvuk kotrljajući se zračnom lukom u Zagrebu. Još jedan pogled i gubim ih iz vida i s Ianom i Lotarom ulazim u zrakoplov. Ianova fascinacija ovom zrakoplovnom grdosijom popraćena opreznom sumnjom i nedefiniranim zvukovima između plača i smijeha označila je naš spektakularni ulazak u kabinu zrakoplova.

Nedugo nakon što smo se smjestili, glavnu ulogu preuzeo je onaj magičan trenutak uzlijetanja. Glave i tijela prikovanih uz sjedalo, moj pogled bio je prikovan za Ianove velike oči  u kojima se letećom brzinom izmjenjivao krajolik s prozora zrakoplova. Zatečen događajem u kojem upravo sudjeluje uspio je proizvesti samo uzbuđenu tišinu. Oh, koji li je sad samo film u njegovoj maloj glavici?  Premoren od uzbuđenja i nebrojenih novih situacija i pojava tog dana, usnuo je čim smo postigli visinu na kojoj smo nastavili letjeti.

Uhvativši Lotara za ruku, zaklopila sam oči i odlučila svečano obilježiti ovaj trenutak kratkim meditativnim iskustvom koje sam prigrlila kao svoje prije nekoliko mjeseci pročitavši jednu krasnu knjigu iz koje sam preuzela fraze za fokusiranje s kojima ću vas upravo upoznati:

 •      Svjesno uživam u ovom trenutku
 •      Osjećam zrak koji mi ulazi i izlazi kroz nos
 •      Pri disanju osjećam kretanje u prsima u trbuhu
 •      Istodobno sam svjesna cijelog tijela, ovdje, u sadašnjem trenutku

 

Sada ćete reći, lako je uživati u trenutku u kojem sjediš u zrakoplovu i letiš prema Americi. Pih! Da, ali nato ću vam ja odgovoriti da je bilo nebrojeno dana i situacija u mom nedavnom životu koje se bile teške i ostavljale dojam da će takve i ostati. Što mi je bilo činiti u tom trenutku? Kako sam sama mogla utjecati na svoj život tada? Kako sam uspjela nemoć uzrokovanu strahom prigrliti kao svoju i prihvatiti je da egzistira u obliku upravo onakva kakva je? Osmijeh mi se raširio licem sjetivši se svoje drage prijateljice Sophie i njezine hrabre i ponosne izjave: „To je moje sranje i ja ga objeručke prihvaćam!“. Kada malo bolje promislim, te riječi su mi se duboko usadile u glavu i vrlo često ih se sjetim. To je zapravo to. Sadašnji trenutak. Onakav kakav je. Moj je. Vaš je. Ne uzimajte mu njegovu vrijednost. On je posljedica nečega i budući uzrok nečega drugog. Vaša pozicija ovdje je ključna.

Vaša pozicija je u sadašnjem trenutku i u njemu i ostanite, takvom kakav je. Naučite izgraditi odnos poštivanja i uvažavanja, spoznaje da aktivnim sudjelovanjem u njemu krojite sve ono što dolazi. Skrojite dobro. Ako je trenutno loše, ne bježite. Budite hrabri, naučite, iskusite i još hrabrije vjerujte i iščekujte. Pogledajte tom sranju u oči. Budite svjesni i uživajte u ovom trenutku. Dišite, utonite u tišinu, osjetite i probudite cijelo svoje tijelo. Najbolji bonus koji nudi prvi dio meditacije je svakako isključenje iz košmara bezbrojnih projekcija misli i njihovog raketiranja. Umirite se i postanite svjesni.

 1. Pripravna sam doživjeti ono što osjećam u srcu.
 2. Oslobađam se svih briga i stresa i u sebi osjećam mir.
 3. Prihvaćam sve koje poznajem onakvima kakvi jesu.
 4. Poštujem i volim sebe onakvom kakva jesam.

Pogledala sam kroz prozor i odjednom shvatila da smo iznad oblaka. Prekrasni pahuljasti snježno bijeli oblaci lebdjeli su ispod nas poput pamučnih kugli koje se poigravaju na vjetru. Let iznad oblaka za mene je uvijek pročišćavajuće iskustvo. Zamišljam to kao privilegiju uzdizanja sa težine zemlje, užurbanosti, buke, konfuzije i egzistiranja u nesvjesnoj utrci. Povremeno fizički napustiti  to mjesto uistinu je duhovni doživljaj. Možda je to pravo mjesto za razmišljanje o prihvaćanju sebe, svog života i onoga što nas okružuje. Jeste li ikada pokušavali zatomiti svoje osjećaje, promijeniti način na koji se osjećate, jednostavno nasilno pokušavali odstraniti svoje emocije? Reći ćete, bile su loše, nesretne i teške. Imam novost za vas. Vaše su. Ne odbacujte ono što osjećate u srcu jer odbacujete sami sebe. Znam da svi tragaju za tehnikama kako se osjećati dobro kao da tragaju za zlatom, ali vjerujte, nijedna tehnika neće biti uspješna ukoliko isprva u miru ne prihvatite sami sebe i ne poštujete kako se osjećate. Osjetite tu ljutnju, tugu, nesreću. Upoznajte ju, prihvatite, naučite i tek onda otpustite.

Satkali ste novu nit svoje osobnosti, strpljenja i mudrosti. Uvijek budite pripravni doživjeti ono što osjećate u srcu. Posljedično ćete naučiti prihvaćati sebe i svih oko sebe onakvima kakvi jesu.

Osloboditi se nikada ne možemo nečega što nismo niti prihvatili.

To je možda razlog tolikih bezuspješnih pokušaja ljudi da promijene svoj život, sebe i sve oko sebe. Ne bježite, zadržite se malo ovdje i sada. Prihvaćajući sve što vam se događa prihvaćate svoj život i istovremeno stvarate i obnavljate za sljedeće situacije. Oslobađanje od briga i stresa tek sada poprimaju svoj smisao.

 1. Otvorena sam za primanje.
 2. Osjećam se povezano s Izvorom.
 3. Ovdje sam da služim, volim, napredujem i uživam.
 4. Pripravna sam djelovati odvažno i karakterno

 

Mislim da je ovaj let na kojem se upravo nalazim sa Lotarom i Ianom zapravo rezultat ove posljednje skupine krasnih fraza za meditativno fokusiranje Johna Selbyja. Ukoliko uspijete (a naišli ste na moj blog iz nekog razloga, znači da nešto i tražite) usvojiti prihvaćanje kao važnu stavku svog osobnog razvoja, osjetit ćete da vam pripada sve što zaželite.

Uzmite na primjer račune za struju. Pretpostavljam da ćete ih plaćati redom kako dolaze. Ukoliko preskočite dva računa i nastavite plaćati ostale račune kako dolaze, ta dva zaostala računa uvijek će ostati neplaćena.

Uvijek ćete imati neplaćeni dug iza sebe. Isto je i sa dugom koji imate sami prema sebi. Dužni ste prihvatiti sami sebe i tek ćete onda biti potpuno spremni za primanje. Čega god želite. Uvjet je da to stvarno želite. Povezat ćete se s Izvorom, jer Izvor je u vama. Nikada ga ne smatrajte nekom izvanjskom pojavnošću s kojom se trudite susresti. Znate li kolika je dubina oceana? Nemojte da vam počnem pričati koliki je ocean tek u vama. U vama se skriva Izvor, božanstvo ili svemir. Povežite se sami sa sobom, taj izvor ste vi.

Kada obavite taj veliki posao osjetit ćete golemo olakšanje. Duh će vam se ispuniti lakoćom i uistinu je čudo kako o ovome pišem lebdeći iznad pamučno bijelih oblaka koji kao da  ocrtavaju odraz čistoga duha.

Uvijek sam smatrala da mi nešto malo nedostaje da postanem hrabra. Hrabra u smislu da izađem na ulicu i povičem : “Da, to sam ja!” Dobro, ne baš doslovno, ali znate na što mislim. Da to budem ja u pravom svom obliku i da se ne susprežem, ne pretvaram, ne umanjujem svoje kvalitete ili pravim da nešto znam, a zapravo ne znam.  Da ja jednostavno budem ja i da me nije briga što drugi o tome misle. Pomalo shvaćam što mi je nedostajalo.

Iz razmišljanja me prenuo glas koji nas je uputio da vežemo svoje pojaseve jer slijećemo u Pariz. Ian je propustio ovaj dvosatni let sanjajući iznad oblaka. Nježno sam se nagnula preko njegove glave i predamnom, na malom prozoru zrakoplova ukazali su se savršeno iscrtani pariški okruzi. Srce mi se priljubilo uz površinu kože i doslovno sam osjetila sreću kako lupa u mojim prsima. Ponovno sam u Parizu! Lotar me čvrsto zagrlio i zajedno smo se prisjetili našeg savršenog  putovanja u Pariz prije par godina i uskliknuli: „Evo nas opet!“  Barem na kratko, s radošću u srcu ponovno smo letjeli iznad tog voljenog grada. Ian je otvorio oči kad su kotači zrakoplova dotaknuli tlo i ponovno sa istim izrazom čuđenja na licu gledao kroz prozor krajolik koji je letio pred njegovim očima.

Bonjour Paris!

Fraze za fokusiranje preuzete su iz knjige Obogatite sadašnji trenutak autora Johna Selbyja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.