AfirMeditate…. all day long!

Dani su proletjeli u trenu! Blagdani su odrađeni, kolači pojedeni, pokloni podijeljeni, jedino još okićeni bor ponosno stoji kao spomenik heroj! Previše je lijep da bih uopće pomišljala kako je došlo vrijeme da ga raskitim i spremim. Uostalom, napokon smo kao odrasli dobili jedan bod u natjecanju s djecom! Okićeni bor možemo držati koliko nas volja i nema te mame i tog tate koji ći reći: „Blagdani su prošli, bor se MORA skinuti danas.“ Tako rijetko dobijemo prevagu u bodovima u natjecanju sa djecom da moramo da taj bod moramo čuvati što je duže moguće. Tako će biti i s mojim borom. Ian je pravi sretnik što ima ovakvu mamu!

Putovanje za New York odgodili smo zbog velikog snijega i lošeg vremena. To me još više razveselilo jer sam dobila na vremenu uživati u svojim šašavim pripremama i uzbuđenju nadolazećeg puta.

Kraj godine uvijek u meni pobudi novu nadu i uvijek vadim ogroman papir i ponosno zapisujem svoje želje. Ove godine sam izradila i dva paprenjaka dobrih želja, za Lotara i mene. Vise na boru i svaki put kad ih pogledam izmame mi osmijeh na lice. Kad sada gledam unatrag, zaista sam došla do točke u kojoj su moje želje i način na koji im pristupam dobile novu dimenziju. Kad smo već kod dimenzije, podijelit ću s vama i mali vodič za ovaj čudan, izraz u naslovu. Zapravo sam vam htjela savjetovati da meditirate i pronađete svoje afirmacije.

Meditacija…

Dugo sam se borila sa samim terminom meditacije koji me opterećivao jer sam je uvijek smatrala privilegijom za educirane i one koji su dugo izučavali vrste meditacija i nakon još duže vremena (možda) shvatili da su pronašli onu pravu za sebe. Zaista sam mislila da je pravu meditaciju teže pronaći od pravog muškarca. Ali, sreća je da barem meditaciju možete kompletno prilagoditi sebi. Za razliku od muškarca. I još jedna stvar, sve ono o čemu sam prethodno pisala nameće prakticiranje meditacije. Tišina, spokoj i mir koji postižete meditacijom moraju postati vaš nezaobilazni accessorize koji ćete nositi sa sobom i u sebi svaki dan. Dopuštam da zaboravite staviti ogrlicu, ali morate meditirati!

Vi koji ste novi u ovoj disciplini (kao ja) tek ćete sada shvatiti koliko misli poput oštrih munja prolazi vašom glavom dok se vi trudite pritisnuti tipku mute. Nepovezane misli čudno isprepletenih veza poput bljeskova izviru, ni sami više ne znate otkuda. To je moje današnje iskustvo. Dok sam ponavljala riječi zrak ulazi (pri udisaju) i zrak izlazi (pri izdisaju) izvrtio se cijeli misaoni proces u mom mozgu. Neobičan mir me uhvatio kada sam napokon uočila nešto poput kružnice kako se pri udisaju širi, a pri izdisaju skuplja. Ta sretna kružnica valjda je bila tipka mute koju sam na kraju ipak uspjela pritisnuti.

Jedini savjet je da ne odustajete. Pristupite meditaciji školski i zakažite termine koje ćete poštivati. Zakažite sastanak sami sa sobom. Ne odgađajte termin! Imajte svoje termine u danu koje ćete obogatiti meditativnim iskustvom, primiriti svoj um, osjetiti radosnu zahvalnost za stvari oko vas i one koje tek želite da se ostvare, i ponavljati afirmacije koje ste sami za sebe stvorili.

Afirmacija…?

Bacam pogled na Wikipediju (enciklopediju za one s malo vremena) i pronalazim:

„Afirmation, a declaration that something is true.“

Baš kao što definicija kaže, stvorite svoje istine. Istina je svakako ono što izvire iz vaše dubine i ona mora biti samo vaša. Istina sama po sebi nameće da joj se mora vjerovati, stoga ne ponavljajte ono u što sami sebe morate uvjeravati. Svoje istine iskažite u obliku afirmacija. U zakazanom terminu sa samima sobom, nakon meditacije i iskazivanja zahvalnosti, sastanak završite ponavljanjem afirmacija.

Preporučam da to radite par puta dnevno. Prilagodite meditacije i izgovaranje afirmacija svom dnevnom ritmu i obvezama. Svoj dnevni ritam obogatite ovim minutama koji će vas u kratkom vremenu povesti na kratko putovanje od tišine do radosti i optimizma.

Kako ja to radim?

Jutro…. započinjem zahvalnošću koju iskazujem za sve ono što imam. Pomaže mi osvijestiti sve što postoji u mom životu, a misaoni put mi odmah na početku dana usmjeri u pozitivnom smjeru. Nastavljam zahvaljivati na onome što želim kao da je već ovdje i na taj način radim na materijalizaciji svojih želja. Moje jutro na taj način počinje optimistično, misli se usmjeravaju u pozitivnom smjeru što uvelike utječe na ostatak dana.

Tijekom jutra na poslu…. prakticiram desetminutnu meditaciju u tišini, a nakon postignutog mira, iskažem zahvalnost za posao koji radim, za sve njegove pozitivne strane i sve mogućnosti koje mi pruža. Nakon iskazivanja zahvalnosti ponavljam afirmacije:

OSJEĆAM KAKO NAPREDUJEM NA SVOM POSLU.

MOJ TRUD, RAD I UPORNOST DONOSE IZVRSNE REZULTATE.

RAZVIJAM SVOJU KREATIVNOST I POSTIŽEM OSOBNI RAST.

I slično.

Afirmacije ponekad imaju ulogu pozitivnog ispirača mozga. Poput brisača na autu odstranjuju sve suvišne misli i u misaone veze ugrađuje nove spojeve koji će se ponavljanjem afirmacija iz dana u dan sve više povezivati i stvarati novu mrežu vaših misaonih aktivnosti. Na samom početku zasigurno će pridonijeti tome da misli preusmjerite na pozitivni naboj i samim ponavljanjem odstranite sve negativne misli koje mislite svjesno, ili nesvjesno.

Tijekom ranog poslijepodneva…. vrijeme je za kreativni kutak. Desetminutna meditacija priprema me za iskazivanje zahvalnosti za sve moje kreativne aktivnosti, aktivnosti kojima se bavim u slobodno vrijeme, privatne ambicije, želje i životni stil. Ponavljanjem afirmacija sadržajno prilagođenih navedenim aktivnostima, produbljujem svoju želju i ljubav prema svim aktivnostima kojima se bavim i u koje vjerujem.

Tijekom kasnog poslijepodneva….. vrijeme je za obitelj. Nakon kratke meditacije (izvedene u ormaru ili zaključanoj kupaonici), iskažem zahvalnost za svoje dijete, obitelj, zdravlje, imovinu i život koji živimo. Afirmacijama potvrdim pozitivni naboj i sve dobro koje zahvaljujući svojoj obitelji posjedujem.

Prije spavanja…. ne meditiram. Maštam. Zahvaljujem na dobrom danu i prizivam sutrašnji dobar dan. Zahvaljujem na savršenom riješenju za sve situacije koje će se dogoditi. I ono najdraže – zahvaljujem na tome što se moje želje ispunjavaju u savršenom trenutku, na savršeni način. Tako sam sigurna da će se ostvariti. Kada za to dođe savršeni trenutak.

I za kraj…. uz meditaciju, kao dodatnu opremu uvijek toplo preporučam dobro vino i još bolju frendicu!

Želim vam ugodno meditiranje i afirmiranje! All day long!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.