As simple as that

Pijesak je iscurio u pješčanom satu. Imam još pola dana dok se vremenska razlika između Rijeke i New Yorka ne nađe na pristojnom mjestu za susret. Danas očekujem vijesti od Sally. Kakve god one bile, znam da idem naprijed. Više nema zaustavljanja.

Spuštajući se nizbrdicom rano ujutro, okrenula sam se oko sebe i zapitala o čemu ovi ranoranioci koje srećem svako jutro prije posla razmišljaju. Probudili su se, obukli i izašli iz kuće. Pretpostavljam da su krenuli na posao, ali ima i puno onih koji uvijek u isto doba ujutro šeću svoje pse i moram priznati, izgledaju pomalo zadovoljnije od ovih ostalih. No… u suštini, što im prolazi kroz glavu?

O čemu razmišlja ona žena u plavom kaputu?

Dala bih se okladiti da po glavi prevrće probleme, i kombinira koji će račun platiti danas, koji sutra, a vidjela je jučer i neke cipele…hm… nisu baš jeftine, ali k vragu jednom se živi pa mogla bi na 10 rata uzeti te cipele da se malo razveseli. U drugom trenutku shvati da zbog tih cipela neće moći platiti djetetu mjesečnu ratu za judo… ona djevojka preko puta razmišlja stoje li joj dobro ove bijele traperice i nekako joj izgleda da su preuske, a tako je sivi i kišoviti dan, trebala je ipak obući nešto tamnije… Žena pedesetih godina iz jurećeg busa čiji sam pogled uhvatila, sjetno gleda kroz prozor držeći svoju vrećicu s užinom u krilu, a gospodin koji je prošao pored mene i ispuhnuo oblak dima od cigarete isto tako izgleda nekako smežurano jutros. Kada bi me netko pitao da izaberem boju koja bi simbolično prikazala sve njih, odlučno bih rekla da je to siva. Bezizražajna i teška.

Ljudska lica ocrtavaju njihove misli i opterećenja. Prvi znak je zatvoreni pogled i čudna smežurana bora na čelu. Oni malo ponosniji hodaju uzdignute glave, ali im pogled izgleda nekako udaljeno, baš tamo gdje su i njihove misli – daleko od ovog trenutka.  Što im se to u ovome trenutku događa?

Vide li oni da je svanuo novi dan? Vide li da su pred njima sati u kojima mogu raditi nešto korisno? Vide li da su slobodna bića i da su oni sami ti koji na svoje noge i ruke stavljaju okove?

Zapravo je jednostavno. Hodam svojom uobičajenom rutom i gledam. Lišće je na podu, čujem i neki udaljeni cvrkut ptica i osjećam se dobro. Osjećam smisao u ovom trenutku. Iako s nestrpljenjem iščekujem vijesti od Sally, moja radost time nije uvjetovana. I da dobijem sve što sam djetinjasto ludo željela cijeloga života, ponovno bih se našla u trenutku koji je sada i ovdje i koji treba živjeti. Koji treba osjetiti i u kojem uvijek mora postojati izazov. Izazov radosnog življenja.

Kao što sam već ranije govorila, svi imamo moć izbora. Svi možemo birati naočale za pogled prema svijetu. Zamislite samo koje su sve boje dostupne. Zašto uvijek, ali uvijek birate sive? Izazivam vas, izaberite drugu boju i promijenite radio stanicu u svojoj glavi  i okrenite svoju stvarnost – ovoga puta na ispravu stranu.  Jednostavno je poput ovoga:

Probudili ste se. Ne prevrćite ostatke jučerašnjeg dana u mislima kao hladne ostatke jučerašnjeg ručka. Danas je novi dan i treba kuhati nanovo. Svoj dan, a ako vam se da i ručak.

Što vas tišti?

Nezaposleni ste? Što biste uopće voljeli raditi?

Hajde, samo jutros promijnite ploču. Ne razmišljajte glavom očajnika i zagledajte se suboko u sebe kako biste potražili odgovor. Možda je upravo ovo pravo vrijeme da o tome razmislite. Želite li stvarno biti poput one gospođe iz busa s marendom u krilu koja svojim izgubljenim pogledom u tišini zatomljuje svoje nezadovoljstvo i ide na svoj posao? Reći ćete da sam sanjar, ipak razmislite. Ovo je vaš život. Morate vjerovati da je život prilika kako biste ostvarili svoje poslanje. Da budete cvjećar, pjesnik, ili pilot. Nebitno. Da budete ondje gdje vam je mjesto.

Zaposleni ste? Ne volite svoj posao? Vi ste ona gospođa? Gospođo, probudite se!

Život je i dalje ovdje. Nije kasno. Duša koja pronađe mir ne zbraja izgubljene godine. Ona slavi što je došla tamo gdje pripada. Nije važno kada. Imate vremena stati i razmisliti što želite. Neka vam to bude prvi korak.  Pustite obveze neka čekaju. Neka čeka vaše dijete i vaš muž. Neka pričekaju svi. Vi imate važan zadatak. Zadatak da kad vas sljedeći put vidim u jurećem busu vaš pogled bude otvoren i svjestan. To će značiti da ste svjesni sebe i dana koji je pred vama. Možda ste pronašli radost jer ćete tog popodneva otići na tečaj kuhanja azijske kuhinje, saditi cvijeće ili pjevati u zboru. I tko zna što će vam se još dogoditi. Zaista, tko zna?

Nedostaje vam ljubavi?

Za vas imam samo jedan stih:

Love is either in your heart or on its way. Vjerujte, tako je. Ljubav je sveprisutna. Zaista vjerujem da će se ukazati u fizičkom obliku onda kada je budete htjeli prihvatiti. Nemojte da ponovno krenem sa ostacima jučerašnjeg ručka. Ono što je bilo jučer tamo i ostavite. U protivnom, žvakat ćete hladnu piletinu i stalno biti nesretni što pred sobom nemate sočni biftek. Kada napokon bacite tu piletinu i sa radošću počnete očekivati biftek, doći će. I taj poseban netko s kim ćete taj biftek podijeliti i osjećati se sjajno!

Nebrojene su situacije zbog kojih se možete osjećati i izgledati poput onih ljudi koje sam susrela jutros u prolazu, a susreli ste ih i vi. Ono što vam želim jest da se okrenete prema sebi i prihvatite ovu čudesnu priliku koju ste dobili – život. Postavite pred sebe bezbroj izazova za svaki trenutak u kojem se osjećate nezadovoljno i bezvoljno. Definirajte ga i zamislite kakav biste željeli da bude. Ne vodite se mišlju o tome kakav bi trebao biti već mišlju kakav biste željeli da bude. Iskrena želja moćan je partner. Ona je vaš iskonski putokaz, srž vašega bića. Shvatili ste koliko je ozbiljno, ne tratite dragocjeno vrijeme. Ispunite ga životom!

New message recieved….

Sally Pollack:

Congratulations 33 etc. We are very pleased to…

6a00d8345269c569e2017ee5ae7827970d-800wi.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.