Kako pobijediti Pacmana

Iako znam da danas sigurno još neće stići nikakve vijesti od Sally, poput robota posežem za svojom elektronskom poštom i gledam iskakanje novih poruka poput malog mačeta koje skače uvis za lopticom.  Za sada skačem  za lopticama od zgužvanog papira, ona prava je tek na putu…

Dok čekam Sally, moram ispričati još jednu važnu priču o eksperimentu i o životu. O meni i o svima vama.

Dosjetila sam je se ovih dana koji su bili vrlo turbulentni s mojom okolinom i ljudima s kojima živim. Nekako zaboravim da sam JA ta koja je u eksperimentu, a ne svi oni i odjednom me moj sretni avion lansira ravno na zemlju jer na zemlji su svi oni, moja obitelj i moja okolina. Ponavljam si onu No man is an island... , pa tako nisam ni ja. Oko mene trenutno svi luduju u svojim problemima, unutarnjim tugama, neriješenim situacijama, zarobljenim emocijama i ljutnji. Jednostavno je takvo razdoblje. I pored svih njih stojim ja i osjećam da se mijenjam, osjećam da je moja perspektiva puno šira otkad sam započela svoj eksperiment. Uviđam  veći smisao u svemu, u svom poslu, u svojim ciljevima, snovima, obitelji i samoj sebi. Ipak, okolina je ovdje svaki dan i nesvijesno me pokušava istrgnuti iz mojih pokušaja da razvijam i dalje sve ono što želim.

Energija je sveta stvar. Potrebno ju je konstantno oplemenjivati i hraniti, ali svakodnevne poteškoće u tome su goleme. Nije čudno što su se svi koji su bili u procesu duhovne obnove povlačili u samoću i u miru promišljali o svom životu.

Svakodnevica je poput Pacmana, gmiže sa svojim otvorenim ustima  i guta sve pred sobom. Ne zaustavlja se i moramo nalaziti zaobilazne puteve kako bismo ga na tren prevarili i odahnuli. Problem je što mnogi koji su u mojoj, ali i vašoj okolini bježe pred Pacmanom i ne promišljaju gdje je na tom putu najbolje zaobići i biti u miru sa sobom Ne razmišljaju o tome da je Pacmana zapravo moguće pobijediti…

Bježe pred njim glavom okrenutom unatrag i zapravo su uvijek na istom mjestu – tu, u nesvjesnoj svakodnevici.

Čitajući, naišla sam na kratku, ali vrlo snažnu misao:

„Štitite svoje vrijeme, ono je vaš život.“

Oprah Winfrey

Slažem se. Pitanje je još, kako živjeti u miru i ravnoteži sa samim sobom i svojom okolinom? Reći ću vam samo jedno: učite svaki dan, učite iz svakog veselja, iz svake tuge, iz svake ljutnje, iz svakog sukoba. Budite mudri i učite. Promišljajte. Tražite što se naučili iz svake situacije. To su najvažnija životna znanja. Ne ponavljajte iste greške, razvijajte se. Druge ne možete promijeniti, ali možete mijenjati sebe. Možete mijenjati svoje reakcije i koristiti se  znanjem koje je duboko u vama. Sigurna sam da ćete steći veliku prednost pred Pacmanom.

Naišla sam i na ovaj vrlo važan Zakon, poštujte ga. Nema suda ukoliko ga prekšite, ali isto tako, jedina osoba kojoj ćete moći uputiti tužbu ste vi sami.

ZAKON ISPRAVNOG DJELOVANJA

  •      Uvijek prihvaćajte odgovornost za sebe, za svoje odluke, za svoje emocije, za svoju        energiju i za svoje potupke.
  •      Težite istinskoj unutarnjoj moći, a ne vanjskoj manipulaciji ili nadzoru
  •      Poštujte sebe i to isto zahtijevajte od drugih
  •       Poštujte druge, odustanite od osuđivanja i živite suosjećajno
  •       Budite iskreni, ali ne i okrutni
  •       Uvijek budite dovoljno hrabri da živite dostojanstveno i ostvarujete samoga sebe –       bez optuživanja, bez opravdanja

Zakon privlačenja kaže da bi vaše poštovanje trebalo biti usredotočeno na vaš stav prema sebi, dok Zakon ispravnog postupanja kaže da bi poštovanje trebalo biti usmjereno prema drugima. To se može doimati proturječnim, ali ako živite u ravnoteži, drugima možete posvetiti pozornost bez žrtvovanja samog sebe, a poštovanje – ili ispravno djelovanje – može postati dio vašega svakidašnjega života.

Sandra Anne Taylor: Kvantni uspjeh

Budite svjesni svojih proživljenih osjećaja, svih  koje možete osjetiti. Kad ih osjetite, potražite u sebi tišinu. Kada je pronađete, osjetit ćete mir. Oslobodite se negativnih misli i osjećaja. Izbjegnite impulzivne i emotivne reakcije, učite od svojih osjećaja. Otpustite ih i u konačnici budite dobri prema drugima, a ponajviše prema sebi. Ne bježite od Pacmana okrenute glave, jer će vam uvijek biti za vratom. Poštujte Zakon i Pacman će s vremenom odustati. Sigurna sam!

SM1LZPqa7f-12.png

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.