Have a fabulous day!

Prije popodneva zatekli ste se na svom poslu. Život smo učinili čudnim i umanjili smo svu njegovu ljepotu pretvarajući ga u mučnu rutinu svakodnevnih obaveza. Mogu reći, jedna od njih je i posao. Smežurana lica ponedjeljkom i ozarena lica petkom. Uobičajena slika u firmi. Petkom na Facebooku osvanu slike vatrometa i ozareni Snoopy koji mahnito skače po krovu svoje kućice jer došao je peeetaaaak!!! Crni ponedjeljak na Facebooku uglavnom označi Garfield sa izvrnutim očima i namrgođenim brkom jer teška tjedna bitka počinje još jednom. What’s the point? Zašto smo tako odabrali definirati svoj život? Razmišlja  li itko koliko je to zapravo tužno?

„Your dream job does not exist, you must create it.“

Anonymous

Svaki dan je nova prilika da zahvalite na svom poslu. Sigurno imate na čemu zahvaliti. Dobro, možete zahvaliti barem na jednoj stvari. Ako je tako, pronađite tu jednu stvar i budite na njoj zahvalni, a vi malo sretniji zahvaljujte na svemu onome što je realno dobro, a vremenom ste to, zbog uredskog i životnog folklornog običaja, uspjeli svesti na razinu latentnog nezadovoljstva i zatvorenog kružnog toka. Sigurna sam, i vi s jednom stvari i vi s malo više profitirat ćete zahvaljujući stavu zahvalnosti. Otvorit ćete prostor i razbiti blokadu za nove dobre stvari koje će se dogoditi na ovom ili nekom vašem potencijalno novom poslu. Učinite si dan ugodnim i uživajte u onome što radite, trudite se i budite uporni, otvoreni i pozitivni. Onaj Garfield s početka priče više se neće pojavljivati na vašem Facebook profilu ponedjeljkom. Obećajem.

#zadatak: Dok ste na poslu, uočite pozitivne strane onoga što radite. Posvetite im pažnju, kako zbog onoga što trenutno osjećate da su dobre, kao i zbog svih mogućnosti koje one daju u vašoj sadašnjosti i budućnosti. Na ovom, ili nekom drugom poslu. Zahvalite i osjetite zahvalnost. Malim koracima mijenjajte svoj život. Posao je u njemu velika karika. Ne odustajte od onoga što ste zaslužili – raditi ono što volite i voljeti ono što radite.

TIPS & TRICKS FOR  HAVING A GREAT DAY

„It only takes one negative comment to kill a dream. Remember that next time.“

Anonymous

Izazov za svih: danas nemojte nikoga kritizirati, nemojte se žaliti, nemojte prigovarati, nemojte ogovarati…. Koliko je to moguće? Koliko vremena dnevno provedete u ovim aktivnostima? Ako ste poput mene – dobar dio dana. Osobno nisam neka tračerica, ali ove druge aktivnosti su mi jako poznate. Dok sjedim na kavi sa frendicama, kolegicama, uobičajene teme su nam žaljenje zbog posla, nedostatka vremena, neispunjenih želja, propalih veza i ostalih stvari pogodnih za kuknjavu. Zaista! Kada smo zadnji put pričale koliko smo sretne zbog nečega, koliko smo zadovoljne, koje planove imamo i davale pozitivnu energiju jedna drugoj?  Moram reći, rijetko. Kava ionako služi da bismo podijelile svoju nesreću  i tešku situaciju jer smo vremenom same (krivo) definirale da tako postižemo veće međusobno povjerenje, solidarnost i razumijevanje. Imamo se nekome požaliti   i teško breme podijeliti na dvoja leđa. Možda mislimo da bi razgovor koji bi njegovao ono pozitivno i samosvjesno kod one druge izazvao neku zavist, možda i zlobu?! Hm… onda nije dobro.

Kako bi bilo da drugi put dok budemo ispijali kavu razgovaramo o svojim željama bez podsmijeha i cinizma koji smo razvili kako bismo tako šutke kritizirali sami sebe bez ikakvog razloga? Da razgovaramo o lijepim stvarima koje su nam se dogodile od posljednje kave i jedna drugoj davale poticaj, snagu i energiju da ostvarimo sve ono što želimo? Susreti su nam ponekad kao u starica kojima su iz srca ispali snovi kao špangice s glave. 33 godine su jednostavno zaslužile veću slavu od toga.

#zadatak: pozovite prijateljicu na kavu. Odlučite zajedno za objavu zabrane za negativne razgovore koje vodite reda radi. Naravno, ukoliko se dogodilo nešto uistinu loše, podijelite to i nađite pozitivno rješenje. Probajte izdržati takav razgovor barem na jednoj kavi. Kladim se da neće biti lako. Je li vam sada jasno koliko smo sami sebi otežali biti sretni? Promijenite to i sve oko vas počet će se pomalo i iz korijena mijenjati.

„Sometimes food is more than food.“

Jo Beverly

Nebrojeno puta pojela sam nešto a da zapravo, osim početnog odabira, nisam uopće bila svjesna što jedem. Misli su mi bile zalijepljene za nešto drugo, moj fokus je bio daleko od moga tanjura, a posvećenost onome što jedem ravna nuli. To se zove – ono kad ne živiš u trenutku, a hrana se ne razlikuje od goriva. Hrana je preveliki blagoslov u našem životu da bismo je kažnjavali tolikom nesvijesnošću i prema njoj iskazivali toliki nemar. Hrana nam pruža okrijepu, odmor, druženje i užitak za osjetila. Donosi toliko pozitivnih stvari da je zapravo skoro pa nemoguće da je konzumiramo na tako neprijateljski način bez imalo zahvalnosti. Uvjerena sam da nisam jedina. Još jedna od stvari u nizu koju smo odlučili uzeti zdravo za gotovo. Zahvalnosšću i svjesnošću pročišćavamo hranu i mijenjamo njen utjecaj na naš organizam, potpomažemo njenoj boljoj apsorpciji i lakšem probavljanju. Možda sada pristanete na zadatak!

 „We can’t imagine anything more boring than to live with someone who doesn’t care about food or eating or sharing meals.“

(Mireille Guiliano: French Women Don’t Get Fat)

# zadatak: pogledajte u svoj tanjur, zdjelicu ili šalicu. Mmmm, nešto je fino unutra. Osvijestite hranu koju ćete konzumirati, iskreno na njoj zahvalite. Hrana je veliki životni blagoslov. Zahvaliti na hrani znači probuditi svoju svijest. To je još jedan od moćnih alata koji vas vraća u sadašnjost, a vraćanje samog sebe u sadašnjost vrlo je težak zadatak za sve nas u današnje vrijeme.

„Listen to the silence until you hear your soul.“

Jernej Graj

Jeste li sposobni čuti tišinu? Ona je nenametljiva i sveta. Toliko je jednostavna i vrlo daleka. Ona liječi i smiruje, povezuje vas same sa sobom. Potražite tišinu što je češće moguće jer ćete na taj način svaki put potražiti i pronaći sebe. Znam da nemate vremena tražiti tišinu i što će vam uopće to?! Čula sam vas! Ja vam kažem da imate vremena, uh, koliko ga imate! Znam da ste danas besciljno lutali Internetom i čitali i pregledavali neke bezvezne stranice ili se opterećivali vijestima i informiranjem. Da, znam da ste se malo htjeli odmoriti od posla i udaljiti od obaveza, no pitanje je koliko ste se udaljili, a tek koliko još opteretili. Uzmite si pola od tog Internet vremena duboko udahnite, zatvorite oči i nastavite sporo i duboko disati. Učinit će vam se da tamo negdje daleko čujete tišinu. Nastavite, doći ćete do nje! Samo deset minuta par puta dnevno. Nakon što neko vrijeme provedete u tišini i sami sa sobom, bit ćete preporođeni. Ubacite i malo zahvalnosti i pročitajte sljedeći zadatak!

#zadatak: vrijeme je da probate malu čarobnu vježbu. Vrlo je jednostavna i pristupite joj s iskrenim očekivanjem pozitivog rezultata. Možete je izvesti dok sjedite, ili dok hodate. Ponavljajte riječi Hvala ti onoliko puta dok same riječi i njihovo ponavljanje u vama ne probudi toplinu koju ćete osjetiti u području prsnog koša. Obećajem vam da je osjećaj čaroban. Osjetit ćete iskrenu radost i dobiti poticaj za daljnja djelovanja. Ja to nazivam meditacijom zahvalnosti i jedna je od mojih omiljenih dnevnih aktivnosti.

Vježbe i zadaci rađeni su po uzoru na knjigu Magija autorice Rhonde Byrne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.