Big L (as a Life) experiment

Na samom početku, želim se predstaviti – Ja sam Bela.

Odlučila sam otvoriti eksperimentalno razdoblje u svom životu! Od svog rođendana koji je, hvala Bogu, bio prije šest mjeseci, pokušavam dati naslov fazi svog života koju sam slavno nazvala godina osobne promjene! 33 godine (osim Isusovih godina i njegovog neslavnog kraja) jednostavno su tražile neku svoju slavu i zato ima darujem ovaj eksperiment! Hm,  je li eksperiment dobar naslov? Što zapravo eksperimentiram? Među nama, nitko od mojih ne zna za ovaj eksperiment i voljela bih da tako i ostane. Obećajem, nitko neće biti povrijeđen ni ozlijeđen!


Dakle, činjenica je da stignete u određenu fazu kad morate stati i razmisliti. Katastrofa je što kad ta faza dođe, vi nemate vremena ni stati, a kamoli razmisliti! Eto vas, jurite nekim kružnim tokom  i nikako nastaviti nekom cestom jer to znači da ste odabrali put. Pozdrav s kružnog toka! Sumanuto jurim  i smišljam naslov za ovo ludilo u kojem je trenutno moj život. Eksperiment je zapravo odličan naslov jer gubi pretencioznu notu i pritisak koji stvara nametanje sretnog ishoda. Hm, padaju mi napamet oni čađavi i crni čovječuljci koji tako izgledaju u crtanim filmovima nakon neuspjelog eksperimenta! Ok, nadajmo se da na kraju neću pisati iz pozicije tog čađavog jadnika.

Što obuhvaćamo mojim eksperimentom? Moje trenutno životno stanje, stopostotni zaokret u nekim dugogodišnjim uvjerenjima, promjenu svjetonazora, primirje u osobnom životu, malo djetešce i slavnu fazu bolesti roditelja koja je došla do točke usijanja, nedefinirano stanje novaca na računu, upitnik vezan uz posao, borbu za prihvaćanje poslovne sredine i traženje mjesta pod suncem. Nalazim se na prijelomu stranice (termin Page break  iz Microsoft Ofiicea najbolje opisuje moje trenutno stanje). Univerzalna pitanja još stanu na prvu stranicu – Što je sreća? Što ja želim? Gdje sam ja? Kako naprijed?

Page break….

Koliko možemo sami? Koje su granice? Koliko sami možemo mijenjati? Koliko okolina djeluje i jednostavno je nepomična i zacementirana  kao Mrtvo more ili je naš dojam i naš stav o njoj motor koji je može okrenuti i pretvoriti u sve varijante… Eksperimentom ćemo utvrditi ova teška i mučna pitanja kroz moj dnevnik osobne promjene i nekih možda smiješnih ali (ja vjerujem) moćnih alata… Započnimo s eksperimentom!

Budiš se, ustaješ, odijevaš, na noktima se šuljaš da ne bi probudila djetešce koje već nagovješćuje burno buđenje slučajnim udaranjem glave u okvir kreveta, stavljaš staru sasušenu maskaru na oči (jer si jučer zaboravila – kao i dva tjedna prije – kupiti novu) i napokon pobjednički izlaziš! Nitko se nije probudio, pas nije probudio pola susjedstva svojim lavežom, a tebi se lice smežura jer shvaćaš da si ostavila mobitel na prozoru i da ponovno moraš ući i ponoviti sve, a znaš da ovog puta nema šanse da sve prođe tako glatko. No, kad jednom uspiješ izaći iz kuće, ostavila za sobom rat ili mir, započinje tvoj dan… misiliš si… novi dan, nova sreća, ili… joooj još jedna rutinska obrada sljedećih 24 sata. Eto! Tu nastaje problem. Svatko (barem mislim ) u danu ima barem 20 minuta u kojima može razmisliti o tome kako razmišlja o danu ispred sebe. Moje vrijeme za razmišljanje je vrlo ograničeno, ali unutar njega uspjela sam shvatiti da ne znam odgovor na pitanje.

Pozor! Opasnost! Vrijeme je za promjene! Kako dnevno imam samo 20 minuta, ništa bolje od eksperimenta nisam uspjela smisliti. Ali… bit će zanimljivo… čitala sam neke lijepe knjige, promijenila sam svjetonazor, religiju i stavove, imam puno želja i prštim od želje da ispunim život  koji već ima sve osnovne sastojke za sreću. 33 godine… želim, želim, želim i krećem!!! Sretan mi put na najuzbudljivijem putovanju mog života!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.